Onze merken externe harde schijf behuizingen, mSATA SSD, N.2 NGFF SSD, eSATA, Firewire, USB 3.0, Thunderbolt

FAQs


 
 1. Hoe snel is USB?
 2. Heb ik een AC adapter nodig voor de voeding?
 3. Wat is FireWire? Hoe snel is FireWire? Is FireWire sneller dan USB?
 4. Mijn computer heeft alleen een 4-pin mini FireWire poort. Is de 2.5" externe FireWire harde schijf compatibel?
 5. Wanneer ik de schijf aansluit op de computer dan herkent deze de schijf maar de schijf is niet beschikbaar bij 'Mijn Computer' (PC) of de 'Desktop' (MAC). Waarom?
 6. Ik heb geen FireWire 800 poort. Kan ik jullie FireWire 800 externe harde schijf gebruiken op de 400 poort van mijn computer?
 7. Kan ik voeding via de bus gebruiken met een eSATA externe harde schijf?
 8. Hoe formatteer ik de externe harde schijf op een Macintosh Computer?
 9. Kan ik mijn externe harde schijf delen met een MAC en PC?
 10. Hoe formatteer ik de externe harde schijf op een Windows computer?
 11. Waarom toont mijn computer minder capaciteit dan de geadverteerde specificaties?
 12. Wat zijn enkele handige onderhoudstips voor het gebruik van mijn externe harde schijf?
 13. Mijn USB gevoede schijf sluit zich met tussenpozen af en soms hoor je een klikgeluid. Ik heb hem aangesloten op twee USB poorten maar het probleem blijft bestaan.
 14. Hoe gebruik ik de externe FireWire harde schijf om op te starten in Mac OS X?
 15. Hoe moet de schijf geformatteerd worden om hem met Digidesign Pro Tools te kunnen gebruiken?
 16. Hoe kan ik meerdere partities aanmaken op de schijf met Disk Utility op de Mac?
 17. Welke RAID modes worden door jullie producten ondersteund?
 18. Waarom herkent mijn computer het 4TB, 6TB of 8TB RAID systeem niet?
 19. Hoe moet ik mijn RAID systeem formatteren?
 20. Blijft de RS-M2QO of RS-M4QO aangesloten op de host computer en bruikbaar tijdens de automatische mirror rebuild?
 21. Hoe verschillen RAID 5 en RAID 5+Hotspare van elkaar?
 22. Ik gebruik een 2-bay DataTale in JBOD modus, de schijven blijven doordraaien terwijl de computer in slaap modus gaat. Waarom?
 23. Ik wil 3 nieuwe schijven installeren in de RS-M4QO en deze configureren in RAID 5+Hotspare. Ik wil het 4de slot leeglaten zodat ik later een schijf kan installeren. Kan ik dit?
 24. Ik wil een schijf uit de RAID verwijderen en hem installeren in een andere behuizing om toegang te krijgen tot de bestanden. Hoe krijg ik dit voor elkaar?
 25. Welke eSATA ExpressCard adviseren jullie?
 26. Kan ik mijn RAID modus wijzigen nadat ik er data op heb gezet?
 27. Ik heb een 2-Bay RS-M2QO RAID in Mirror (RAID 1) modus. Wat is de procedure om een schijf te verwijderen en een nieuwe te installeren zodat de data gekopieerd worden naar de nieuwe harde schijf?
   
(1)  Hoe snel is USB?

USB ondersteund de volgende vier transportsnelheden:

 • USB 1.0 (low speed) ondersteund een snelheid van 1.5 Mbit/s (183 KB/s) en wordt gebruikt voor apparaten zoals toetsenborden, muizen en joysticks.
 • USB 1.1 (full speed) ondersteund een snelheid van 12 Mbit/s (1.5 MB/s) en was het snelst voor de komst van USB 2.0.
 • USB 2.0 ( high speed) ondersteund een snelheid van 480 Mbit/s (57 MB/s) en is beschikbaar op de meeste computers gemaakt na 2003.
 • USB 3.0 ( super speed) ondersteund een snelheid van 5Gbps (625 MB/s) is de meest recente USB standaard en op de markt sinds.

terug naar boven

(2)  Heb ik een AC voeding nodig om de externe harde schijf van stroom te voorzien??

Onze externe harde schijven kunnen meestal via USB 3.0, FireWire of eSATAp gevoed worden, die de specificaties.

terug naar boven

(3)  Wat is FireWire? Hoe snel is FireWire? Is FireWire sneller dan USB?

FireWire (ook bekend als iLink of IEEE 1394) is een computer verbinding met zeer snelle data dataoverdracht. De meeste digitale camcorders hebben een FireWire verbinding alsook vele Mac computers en andere. Door de robuuste communicatie en isynchrone real-time dataoverdracht is FireWire de standaard geworden voor professionele audio/video applicaties. FireWire ondersteund de volgende overdrachtssnelheden:

 • FireWire 400 ondersteuning tot 400 Mbit/s (48 MB/s) 
 • FireWire 800 ondersteuning tot 786 Mbit/s (95 MB/s) 

FireWire gebruikt een "Peer-to-Peer" intelligente architectuur welke bus conflicten voorkomt om een constante overdrachtssnelheid te behouden. USB gebruikt een "Master-Slave" architectuur waarbij de computercapaciteit het dataverkeer en snelheid bepaald.

terug naar boven

(4)  Mijn computer heeft alleen een 4-pin mini FireWire poort. Is de 2.5" externe FireWire harde schijf compatibel?

De externe FireWire schijf is volledig compatibel met uw computer maar u dient voor de voeding deze wel aan te sluiten op de USB poort of met een AC adapter. Een 4-pin mini Firewire poort levert namelijk geen stroom.

terug naar boven
(5)  Wanneer ik de schijf aansluit op de computer dan herkent deze de schijf maar de schijf is niet beschikbaar bij 'Mijn Computer' (PC) of de 'Desktop' (MAC). Waarom?

De schijf is voorgeformatteerd af-fabriek, dus moet deze herkent worden door uw besturingssysteem. Als het een USB externe schijf betreft en u gebruikt een desktop computer, gebruik dan de USB poorten aan de achterzijde van de computer. Het komt regelmatig voor dat de USB poorten aan de voorkant te weinig stroom leveren. Als de schijf nog steeds niet wordt hertkent dan kan het zijn dat u deze opnieuw moet formatteren.

terug naar boven

(6) 

Ik heb geen FireWire 800 poort. Kan ik jullie FireWire 800 externe harde schijf gebruiken op de 400 poort van mijn computer?

Ja, dat kan door gebruik van een 6-pin naar 9-pin FireWire kabel, waarmee u de schijf dus op een standaard 1394a FireWire 400 poort kunt aansluiten.

 

(7)  Kan ik voeding via de bus gebruiken met een eSATA externe harde schijf?

eSATA levert geen stroom via de bus en heeft dus een andere voeding nodig om te werken. Met als uitzondering de Oyen Digital USB, eSATA externe harde schijf behuizing met een innovatieve eSATA bus voedingskabel, welke het mogelijk maakt de schijf van stroom te voorzien via een eSATA/USB combinatie poort.

terug naar boven

(8)  Hoe formatteer ik de externe harde schijf op een Macintosh Computer?

Externe harde schijf met MAC OSX te formatteren

 1. Sluit de harde schijf aan zoals gemeld in de handleiding.
 2. Open Disk Utility. (Application folder > Utilities > Disk Utility). Selecteer uit de lijst aan de linkerkant de externe harde schijf met de capaciteit in GB (niet het ingesprongen onderdeel eronder).
 3. Klik op de 'Partition' tab bovenaan de applicatie.
 4. Selecteer het drop down menu onder 'Volume Scheme' en kies 1 partitie (of selecteer 2 of hoger voor emer partities).
 5. Klik 'Options' en selecteer 'GUID Partition' klik daarna op OK. Geef een naam in voor de partitie en selecteer Mac OS Extended (Journaled) *.
 6. Zodra u het formaat heeft geselecteerd en benoemd, klik 'Apply'. U krijgt een dialoogvenster met 'Are you Sure' dialog.
 7. Klik 'Partitie' om de schijf te formateren.

Tip: * Voor de beste prestatie adviseren we om het Mac OS Extended format te gebruiken. Echter, indien u bestanden tussen een Windows systeem en een Macintosh uitwisselt, formatteer de schijf dan als MS-DOS (FAT32) ok fijk FAQ #9.

terug naar boven

(9)  Kan ik mijn externe harde schijf delen met een MAC en PC?

Als u de intentie heeft om bestanden te delen tussen een Windows en MAC computer, dan is de makkelijkste manier om de schijf te formatteren als MS-DOS met de MAC computer. Dit zal een FAT32 partitie aanmaken welke met zowel Windows als MAC compatibel is.

De beste optie kan zijn door gebruik te maken van een 3rd party software product welke het mogelijk maakt om de harde schijf te formatteren in het Macintosh file system (Mac OS Extended, HFS+) en bruikbaar te maken op Windows computers. Het volgende programma biedt deze mogelijkheid:

MacDrive from MediaFour

terug naar boven

(10)  Hoe formatteer ik de externe harde schijf op een Windows computer?
 1. Sluit de harde schijf aan op uw computer.
 2. Klik met de rechter muisknop op Computer (Mijn Computer) en selecteer Beheer. het computerbeheer scherm opent nu. Selecteer Schijf Beheer in de linker kolom. (U kunt nu een Initialiseer Schijf prompt zien. Indien dit zo is, kies MBR en klik OK.)
 3. In het gedeelte rechts onderin van het scherm, selecteert u de schijf van de lijst. Klik met de rechtermuisknop op de 'Unallocated' vakje en selcteer 'Nieuw Enkelvoudig Volume.
 4. Als de schijf reeds geformatteerd was voor Mac, dan moet de Mac partitie verwijderd worden alvorens te formatteren voor Windows. Om een Mac partitie te verwijderen handelt u als volgt:
  a. Ga naar de DOS commanda lijn (klik op "Start Menu", vervolgens "Run", typ "diskpart" in textbox, and click "OK")
  b. Type "list disk" in command line to display all disks.
  c. Select the drive by entering "select disk x"; for example "select disk 1" if it is listed as disk 1.
  d. Enter "clean" to wipe the disk.
  e. Return to step 2 above and proceed with formatting.
 5. Click Next to accept the default settings.
 6. Enter a volume name when prompted. Check the Quick Format box.
 7. Click Finish. The format operation can take several minutes to complete depending on the drive size and speed of the computer.
 8. When the format process is completed, the drive is identified with a drive letter and its status should be displayed as Healthy. Exit Computer Management. You can now use the new drive.

terug naar boven

(11)  Why does my computer show that the external hard drive has less capacity than advertised?

The unformatted capacity of any hard drive will always be greater than the formatted capacity. In the hard drive industry the partitioned size will be less than the printed capacity on the label. This is consistent whether it is Western Digital, Seagate, Samsung, etc. For example, a 160GB hard drive will have a formatted capacity of approximately 149-150GB. This is due to the fact that computers calculate capacity based on 1024 bytes/kilobyte, while the hard drive calculation is based on 1000 instead of 1024. Hard drive manufacturers define a megabyte as 1,000,000 bytes and a gigabyte as 1,000,000,000 bytes, which is a decimal (base 10) measurement. Computers define a megabyte as 1,048,576 bytes and a gigabyte as 1,073,741,824 bytes. These are binary (base 2) measurements. This is why the two different industries will report different capacities for the same drive. The number of bytes is the same, but a different number of bytes is used to make a megabyte and a gigabyte.

For more information, we recommend the following resources:
Wikipedia
Acronis

terug naar boven

(12)  What are some care and maintenance tips I can follow when using my external hard drive?

Defragment the hard drive and backup your data regularly. In addition, do not move or disconnect the drive while it is reading/writing data as this can cause data loss or corruption. Finally, properly eject the drive before removing it from the system by using the following procedures:

 • Mac OS: Find the Disk icon associated with the drive and drag it to the Trash icon on
  your desktop.
 • Windows: Close any windows that are open and displaying the drive. Click the Safely Remove Hardware icon in your system tray (typically located on the bottom right corner) and select the drive to be disconnected.

 

(13)  My USB powered drive intermittently disconnects and occassionally a clicking sound is heard. I connect it to two USB ports, but the problem still occurs.

If you are connecting to the front USB ports on a desktop, you should instead connect the drive to USB ports on the rear of the computer. In many cases, front USB ports will not be able to provide full power. Also, iIf you are connecting to a USB Hub, make sure it is a powered Hub (one that uses an AC adapter). Finally, disable USB power management if enabled. Directions for disabling USB power management.

terug naar boven

(14)  How do I use the external FireWire hard drive to boot in Mac OS X?

To use any of our hard drives as boot drive for Mac OSX, perform the following steps:

 1. Open Disk Utility
 2. In the left panel, click the external FireWIre drive and select "Partition" in menu on the right. Choose "Mac OS Extended (Journaled)" and name the drive.
 3. Click "Options" at the bottom of the window. If you have an Intel Mac, select "GUID" as the partition scheme. If you have a Power PC Mac, select “Apple Partition Map."
 4. Click "Partition." It will ask to confirm, click "Partition" again and the partitioning process will begin.
 5. Upon completion, you can now install the Operating System. Insert the DVD/CD and start the install. When you start the install, choose the external FireWire drive, which will install the operating system to the external drive. Upon completion, eject the external drive and reboot the Mac to your regular operating system.
 6. After you reboot, connect the external FireWire drive to the computer. Open System Preferences and click "Startup Disk." In the list of disks, choose the external FireWire drive. Confirm, click restart.
 7. After rebooting you'll be in the new operating system, running directly off your external FireWire hard drive.

 

(15) 

How must the drive be formatted in order to use it with Digidesign Pro Tools?

MAC OS X: For Pro Tools compatibility with a Mac, format the external FireWire drive as Mac OS Extended (Journaled) - also known as HFS+ using Disk Utility. See the FAQ for specific instructions regarding the formatting process. View more information and tips regarding using a Mac FireWire drive with Pro Tools.

Windows: For Pro Tools compatibility with a Windows computer, format the drive as NTFS using the steps provided in the FAQ. Note: If your Pro Tools version is 7.3 or earlier, you can also format the drive as FAT32; however, Windows is unable to create a FAT32 partition larger than 32 GB. View more information and tips regarding using a Windows FireWire drive with Pro Tools.

(16) 

How can I create multiple partitions on a drive using Disk Utility on a Mac?

Please visit the following page for a excellent tutorial on formatting and partioning a drive in Mac OS X.

terug naar boven

(17)  What types of RAID modes do your products support?

There are many different types of RAID modes. The RAID modes that are implemented in our line of RAID enclosures include the following:

RAID 0 (Striping) : Provides increased performance by writing alternating blocks of data (referred to as the stripesize) to 2 or more drivessimultaneously. Read performance is also improved since data is read from all drives at the same time. No redundant information is stored and failure of a SINGLE drive will cause all data to be lost. The number of drives in a RAID 0 array is sometimes also referred to as the stripe width. Total capacity is equal to the stripe width times the smallest drive.

RAID 1 ( Mirroring) : Provides redundancy by writing all data to 2 or more drives. RAID 1 provides no increase in write performance (it may even be a bit slower). Read performance tend to be faster than a single drive, but not as fast as RAID 0. RAID 1 provides excellent data security since ALL drives has to fail before any data is lost. Total capacity is equal to the smallest drive.

RAID 5 (Striping with distributed parity) : Data and parity is striped across 3 or more drives. Parity is distributed to each drive. RAID 5 is the most widely used RAID for servers and other high performance storage solutions. Any single drive can fail without data loss, ie. at least two drives must fail before any data is lost. Total capacity is equal to the number of drives minus 1 times the smallest drive.

RAID 0+1 (Striping and Mirroring) : Combines RAID 0 and RAID 1 by mirroring a striped volume. RAID 0+1 provides read and write performance very close (or equal) to RAID 0. RAID 0+1 should not be confused with RAID 1+0. If there is 1 mirror set, a single drive failure will cause the whole array to become, in essence, a RAID 0 array. RAID 0+1 requires an even number of drives and minimum 4. Total capacity is equal to the stripe width times the smallest drive.

RAID 1+0 (Striping and Mirroring) : Sometimes referred to as RAID 10, this mode combines RAID 0 and RAID 1 by striping a mirrored volume. RAID 1+0 has better data security than RAID 0+1.

JBOD (Just a Bunch Of Drives) : Not actually RAID, 2 or more drives, which can be of any size, are recognized as separate drives by the OS. Since JBOD provides no performance increase and reduced data security, it is seldomly used.

SPAN (Large) : Spanning combines multiple hard drives into a single logical unit. Unlike Striping, Spanning writes data to the first physical drive until it reaches full capacity. When the first disk reaches full capacity, data is written to the second physical disk. Spanning provides the maximum possible storage capacity, but does not increase performance or safety.

 
(18)  Why won't my computer recognize my 4TB, 8TB, or 12TB RAID system?

Windows 2000, XP & MAC OS 10.2 (& older) do not support partitions larger than 2TB. In order to support 2TB+ partitions, you must use Windows Vista, Windows 7, or Mac OS 10.3 or higher. Please note: Windows XP 64-bit and Windows 2003 support 2TB+ when using USB & eSATA, but are limited to 2TB when using FireWire.

terug naar boven
(19)  How should I format my RAID system?

We strongly recommend performing a Low Level Format of the entire volume after configuring the RAID mode. This will write zeroes to all sectors of the RAID and define where the tracks and sectors of the RAID are located, which will result in optimal performance. To perform a low level format using Windows, we suggest EaseUs Partition Tool and choose the Wipe Partition option, which performs a Low Level Format.

To perform a Low Level Format using Mac OSX, please do the following:

 1. Configure the RAID and connect it to your Mac.
 2. Open Disk Utility. (Applications folder > Utilities > Disk Utility). From the list on the left, click on the external RAID with the size in GB (not the indented item underneath).
 3. Click the 'Erase' tab at the top of the application.
 4. Select the drop down menu under 'Volume Format' and select Mac OS Extended (Journaled).
 5. Click 'Security Options' and select 'Zero Out Data'. Click Ok
 6. Click 'Erase'. You will be presented with an 'Are you Sure' dialog.
 7. Click 'Erase' to perform a Low Level format of the RAID volume.
 
(20)  Does the RS-M2QO, RS-M4QO and RS-S2TJ remain connected to the host computer and usable during the automatic mirror rebuild?

You still can access the data when the DataTale is rebuilding, but since it is rebuilding, the transfer speed will be slowed down. Please note: The typical rebuild time is 150GB to 200GB per hour.

terug naar boven
(21)  How do RAID 5 and RAID 5+Hotspare differ from one another?

Under RAID 5, when one disk fails it must be replaced with a new disk. As soon as it is replaced, the automatic rebuild begins. Under RAID 5 + hotspare, when one disk fails, the automatically rebuild will begin immediately to the 4th spare drive. You can replace the failed disk with a new disk later and the new disk will then be the spare disk. Please note: RAID 5 utilizes 3 out of 4 disks, while RAID 5+Hotspare uses 2 out of 4 disks.

 
(22)  I am using the RS-M2QO DataTale in JBOD mode, the drives do not spin down when the computer enters sleep mode. Why?

The HDDs will not spin-down when it's connected via FireWire in JBOD mode. All other modes and connection methods work properly with the spin-down feature.

terug naar boven
(23)  I want to install the 3 brand new drives in the RS-M4QO and configure to RAID 5+Hotspare. I want to leave the 4th slot empty so I can install a drive later. Can I do this?

To setup RAID 5 plus hotspare, you must install four hard disks in the beginning. The fourth disk will be initialized when the RAID 5 + hotspare is being formed.

 
(24)  I want to remove a drive from the RAID unit and install it in another enclosure for access to the files. How can I do so?

You can do so for RAID 1(Mirroring) operation. It is important to follow the correct procedure in order to get the data copied from the source HDD to the target HDD.

terug naar boven
(25) 

What eSATA ExpressCard do you recommend?

For either Windows or Mac, we recommend Sonnet Tempo ExpressCard34, part # TSATAII-E342P or Sonnet Tempo Pro ExpressCard32, part # TSATAII-PRO-E34.

 
(26) 

 Can I change my RAID mode array after I have put data on it?

The stripesize or stripewidth of a RAID 0, RAID 0+1, RAID 0+1, or RAID 5 array can't be changed without rebuilding the array. This will cause all data to be lost.

 
(27) 

 I have a 2-Bay RS-M2QO RAID set for Mirror (RAID 1) mode. What is the procedure for removing a drive and installing a new drive so that the data will copy to the new drive?

Disconnect (eject) the RAID system from the computer. Do NOT power the RAID unit off. Remove (hot-swap) an existing HDD and install a new HDD in the empty slot (the new HDD does not need to be formatted). The RAID system will initialize the new HDD, and consider the existing HDD as “source” and newly inserted HDD as “target” to auto-rebuild data. Note: If the user powers off the RAID unit, then removes one of HDD, then inserts the new HDD, then powers on RAID unit, the RAID unit will initialize both HDDs.

 

terug naar boven